11 de juliol de 2010

Sopes Mallorquines


Aquesta entrada no és una mirada. O potser si!
Fa referència al gust, al sabor, a la tradició i al llegat que les mares deixen a les filles en les coses quotidianes.

Són les "sopes mallorquines" de verdures. Un plat de subsistència, de gent treballadora que feien quan tornàven del camp. La meva besàvia Rosa, d'Alcudi, cuinava aquest plat a la meva mare quan era petita, i el meu avi i ella mateixa ens els feien a nosaltres.

Els anys van esfilagarsant la memòria de les àvies i de les mares, i ens toca a nosaltres, les filles i els fills, recuperar i no oblidar.


Així és com la mare m'ha ensenyat a fer les sopes mallorquines:


INGREDIENTS:

un parell d'alls
1 ceba
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
tomàquet triturat
bròquil
espinacs
pebre vermell
sal i pebre
pa per fer sopes


En una cassola amb oli es sofregeixen els alls, la ceba i el pebrot. Si posem bròquil cal afegir-lo seguidament perquè costa més de coure. Si es posen altres verdures es poden posar més tard.Afegim una culleradeta de pebre vermell i remenem. Seguidament s'hi afegeix el tomàquet i es continua sofregint. Després les altres verdures, en aquest cas els espinacs.Posem sal i pebre negre.

En un cassó posem aigua a escalfar, i quan bull s'aboca a la cassola on tenim acabat el sofregit i deixem bullir fin que les verdures estan cuites.

En un bol gran posem el pa finament tallat (és pa de Mallorca sense saïm i sense sal), amb una espàtula recollim les verdures i les aboquem damunt el pa ben repartides.


Després hi aboquem el suc per escaldar-les. Tapem el bol i deixem reposar una estona fins que s'han begut el suc.













Es mengen acompanyades d'olives trencades o de trossos de pebrot.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada